top of page

Bacchae Underworld

STET The English Theatre (Χάγη, Ολλανδία)

7 & 8 Μαίου 2022
«Αν εγνωρίζατε να υπακούετε

Τότε που δεν εθέλατε

Θα ευτυχούσατε»*

Σ' ένα μαγαζί του υποκόσμου, μέσα σε φθορά, διαφθορά και παρακμή. Έρχεται ο ξένος. Προτείνει μια νέα τάξη πραγμάτων: την κανονικότητα. Συστατικά της: η νηφαλιότητα, η ψυχραιμία, το clean & clear, ο έλεγχος του ενστίκτου, η τακτοποίηση της ζωής του ατόμου και του συνόλου. Αυτός ο νέος κόσμος υπνωτίζει τον άνθρωπο και τον κάνει αγέλη, όπου η ανθρωποφαγία είναι αναπόφευκτη συνέπεια.


«Εκείνα που είναι να γίνουν δεν έγιναν ποτέ

Κι αυτά που γίνονται δεν ήταν για να γίνουν»*

Ο λόγος του Ευριπίδη φωτίζεται κάτω από ένα πρίσμα που αντιστρέφει τους κόσμους. Δυο παράλληλα σύμπαντα παλεύουν αισθητικά για το ποιο θα επικρατήσει. Ποιο είναι το «τώρα» των ηρώων; Υπάρχει κάπου αλλού ένα άλλο «τώρα»; Η μοίρα είναι ο κοινός τόπος των επιλογών μας;


Θέλουμε να δούμε το κείμενο των Βακχών μέσα από τις αρχές του Υπερβατισμού; Μέσα από την πίστη στην καλοσύνη του ανθρώπου και της φύσης κάτω από δεδομένες συνθήκες; Να ερευνήσουμε αν η κοινωνία και οι θεσμοί της διαφθείρουν την αγνότητα του ατόμου οπότε και οι άνθρωποι είναι καλύτεροι όταν είναι αυτάρκεις και ανεξάρτητοι;


Ο θίασος αποτελείται από τους εξής:

Τρεις κωφοί Γερμανοί ηθοποιοί, ένας ηθοποιός, χορευτής και χορογράφος από το Ισραήλ, ένας Έλληνας ηθοποιός, ένας Έλληνας μπασοβαρύτονος κι ένας Έλληνας μουσικός διεθνούς εμβέλειας επί σκηνής.


Στην παράσταση τα λόγια θα αποδοθούν στα Ελληνικά, τα Γερμανικά και τη γερμανική νοηματική γλώσσα. Παράλληλα θα υπάρξουν υπότιτλοι σε Έλληνικά, Γερμανικά κι Αγγλικά.

Η σύμπραξη καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες και γλώσσες έκφρασης δημιουργεί ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο όπου πολλά στοιχεία και υλικό των καλλιτεχνών συνθέτουν έναν ευρύτερο κόσμο λογικής και οδηγούνται σε μια διευρημένη αίσθηση του ενστίκτου.

Σε κάθε πρόσωπο του έργου αντιστοιχεί και μια ιδιότητα αυτού του «υπόκοσμου» που διαταράσσεται από τον ερχομό του νέου που είναι ο Διόνυσος. Αυτή η νέα θρησκεία που έρχεται να προτείνει είναι παγίδα ή αναμέτρηση με την αυθεντικότητα;

Ο Χορός αντιπροσωπεύει τους θαμώνες αλλά και το μουσικό πρόγραμμα αυτού του κόσμου: τα χορικά παρουσιάζονται μέσα από τις προβολές σαν τα «νούμερα» του νυχτερινού κέντρου, μελοποιημένα σε ενιαίο ροκ ύφος που οδηγεί τελικά στη μουσική εμφάνιση της Αγαύης.

Τα βασικά συστατικά είναι ο λόγος, η σωματικότητα, η μουσική και το οπτικοακουστικό περιβάλλον.


Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου

Μετάφραση/ Δραμματουργία: Ζωή Ξανθοπούλου / Νίκος Ιωακείμ

Σκηνικά, κοστούμια: Βασίλης Αποστολάτος

Χορογραφία: Gal Naor

Μουσική: Νίκος Ιωακείμ, CAYETANO

Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Εκτέλεση Παραγωγής: Γιώργος Γερανάκης

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: ΠλέγμαΕρμηνεία: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος Γιάννης Διαμαντής, Eyk Kauly , Athena Lange CAYETANO


Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Comments


Featured Posts
Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αναρτήσεις σε αυτήν τη γλώσσα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page